Att rida och spendera tid med en häst är något av det bästa som finns. Bandet mellan ryttare och häst är unikt på många sätt. Därför vill så många skaffa sig sina egna hästar. Funderar du på att köpa häst? Att köpa en häst kan vara riktig kul och spännande. Innan du ger dig ut på jakt efter din egen häst, ska du först tänka på följande saker.

Vart ska man köpa sin häst?

Vart du väljer att köpa din häst är upp till dig. Det är dock säkrast att köpa en häst av en seriös säljare. Om du köper din häst privat hos någon som du inte känner eller har hört talas om, riskerar du att få en sjuk eller skadad häst. I vissa fall kan skadorna eller sjukdomarna vara dolda. Köp hästar av seriösa säljare, så vet du att du får en frisk häst med en bra bakgrund.

Dyrt att köpa och äga häst

Att köpa och äga en häst kostar en hel del pengar. Om du vill ha en fin häst med bra gener kan du behöva betala dyra pengar för att ens få hem en häst. När du väl har köpt din häst, kommer den fortsätta att kosta en hel del pengar. Hästen ska självklart ha hö varje dag. I vissa fall kan den även behöva kraftfoder eller andra tillskott för att kunna må bra och arbeta optimalt. Innan du köper din häst ska du alltid räkna ut vad den kommer att kosta varje månad. Köp aldrig en häst innan du vet om du har råd med den eller ej.

Du ska även komma ihåg att en häst kräver sällskap av något slag. Hästar är ju trots allt flockdjur, och mår riktigt dåligt om de går helt ensamma. I vissa fall fungerar andra djur som till exempel getter eller får bra som sällskap. Det viktigaste är dock att din häst har någon form av sällskap under dagarna. Även dessa kostar en del pengar.

Vart ska den bo?

Innan du köper häst måste du såklart hitta en bra plats åt den. Om du inte har plats till en hage eller ett stall hemma, måste du hitta en stallplats någon annan stans. Om du inte kan ha hästen hemma, ska du se till att välja en plats som ligger relativt nära ditt hem. Då kan du snabbt ta dig dit om något skulle hända med hästen.

Att ha en stallplats någon annan stans kostar ofta en del pengar. I många fall ska du även räkna med stalljour. Det betyder att du hjälper till med rengöring och andra rutiner i stallet vissa dagar i veckan. Detta varierar såklart från stall till stall.

Om du ska bygga ett eget stall och stängsla en egen hage hemma ska du alltid följa reglerna. Reglerna skiljer sig lite beroende på hur stor din häst är. Om du har en större häst kommer den såklart att kräva mer plats och en högre takhöjd än en mindre häst. Ta alltid reda på vad som gäller för just den häst du är intresserad av innan du börjar bygga och stängsla hemma.