Göteborg, kallad Sveriges framsida av västkustbor, Lilla London ibland från tiden då det arbetade många britter i staden. Från Angered i norr till Västra Frölunda i söder. Torslanda i väst och Utbynäs i öst. Med fredagsdans i en krog på Avenyn, lördags besök på Liseberg och Söndagspromenad i Slottskogen. GAIS på Gamla Ullevi, Håkan Hellström på Nya Ullevi och Frölunda Indians i Skandinavium.

 

Det finns mycket mer att räkna upp om den här västkustens pärla där många vuxit upp, ditt många flyttar på grund av jobb eller studier på till exempel Chalmers tekniska högskola. Det är också den stad i Sverige som det byggs eller planeras byggas mest, av alla i landet. Inte minst bostäder vilket det råder en kraftig efterfrågan på.

 

Att försöka hyra bostad i Göteborg? Det kan vara ett mindre äventyr och en prövning även för den tålmodige. Men det finns tack vare Internet bra verktyg att använda sig av där man både kan söka sporadiskt från tillfälle till tillfälle, och konfigurerar kriterier för att få automatiserade uppdateringar om intressanta objekt.

 

Lokaltrafik i världsklass

 

De flesta brukar ha ganska specifika önskemål om var man vill bo i en stad. Både som infödd och som nyinflyttad. De mer attraktiva områdena är just detta av en anledning och dit suktar de flesta. Av naturliga skäl är även dessa områden de svåraste att kunna hyra bostad i Göteborg, med många som står i kö och där omsättningen på nytillkomna objekt kan vara låg.

Här finns dock en tröst i det hela, om man inte skulle bli tilltänkt som hyrestagare i någon av de stadsdelar man har högst på sin lista, och det är att lokaltrafiken med sina buss- samt spårvagnslinjer håller högsta klass. Det tar inte särskilt lång tid att ta sig från ytterkanterna av staden in till centrum, och trafiken rullar regelbundet med korta intervaller varför man inte heller behöver vänta länge på en förbindelse.

 

Lokaltrafiken är en av anledningarna varför staden vuxit genom åren som den gjort, och varför många vill flytta till den. Med goda förbindelser mellan de olika stadsdelarna spelar det plötsligt mindre roll hur långt ut från centrum i kilometer man bor.

 

Cykla sakta genom staden

 

Förutom en bra fungerande lokaltrafik är Göteborg dessutom ett Mecka för den som vill ta sig fram på cykel. Cykellederna har byggts ut ordentligt och förbättras ständigt. En solig vår- eller sommardag tar det relativt kort tid att på cykel ta sig från Hjällbo i norr till Mölndal och gränsen där sydligaste Göteborg tar slut, om man bar i ena änden och arbetsplatsen ligger i andra väderstrecket.

 

Uppsving i planerna

 

Det projekteras i Göteborg som aldrig förr, där tusentals helt nya bostäder ingår i stadsdelsplaneringarna. För den som haft funderingar att flytta till staden kommer där byggas både nya studentbostäder och områden piffas upp bland annat i hamnen där det gamla varvet tidigare låg. Göteborg är framtidens stad om man vill söka sig till ort där bostäder prioriteras. Och Kålle å Ada välkomnar alla med öppna armar.